Selecteer een pagina

Ben je van plan om binnenkort voor het eerst te gaan rijden met een aanhangwagen? Dan is het goed om te weten of dit veilig en legaal kan. Hiervoor zijn diverse richtlijnen voor. Daarnaast hebben we een aantal controletips die je bij langs kan lopen voordat je daadwerkelijk de weg op gaat rijden. Op deze manier bereid je jezelf het beste voor om te gaan rijden met een aanhangwagen.

Mag ik rijden met een aanhangwagen?

Met een autorijbewijs B, BE of B+ mag je rijden met een aanhangwagen. Met een rijbewijs B mag je dus al rijden met een aanhangwagen. Dit mag tot het maximale gewicht van 750 kilo. Deze bestaat uit het gewicht van je transport inclusief de aanhangwagen. Kom je boven de 750 kilo, dan mag het totaalgewicht van voertuig en gevulde aanhangwagen niet boven de 3500 kilo uitkomen. Wanneer je hierbuiten komt dan mag je met een rijbewijs BE tot het maximaal totaalgewicht van 4250 kilo rijden. Met een rijbewijs B+ mag je met een maximaal aanhangwagengewicht rijden van 3500 kilo.

Controletips voor het rijden

Sluit de trekstang van de aanhangwagen op de kogel van de auto. Bevestig deze kriskras met een ketting. Zodra deze goed vast zit is het tijd om de auto en aanhangwagen te controleren op veiligheid, zodat je veilig kunt gaan starten met rijden. 

  1. Test of de bedrading goed in orde is. Doe bijvoorbeeld een rem- en knipperlicht test om te kijken of alles goed werkt en correct is aangesloten.
  2. Controleer of het gewicht goed is verdeeld en of het gewicht dus goed verdeeld is. Wanneer er te veel gewicht op een kant zit kan dit leiden tot onvoorspelbare bewegingen van de aanhangwagen tijdens het rijden. Dit voorkomt ook dat de aanhangwagen gaat slingeren.
  3. Controleer hoe de trekstang op de kogel van de trekhaak is gevestigd. Dit dient goed afgesteld te worden, je wilt hiermee voorkomen dat er te veel last op bijvoorbeeld de achterkant van de auto valt. Vraag hierbij nadere instructies bij het aanschaffen of huren van een aanhangwagen.
  4. Controleer de staat van de banden. Naast die van de auto hoor je ook de banden van de aanhangwagen goed in de gaten te houden. Vervang deze tijdig als er ernstige slijtageverschijnselen voorkomen.

Als laatste tip is het belangrijk om te weten met wat voor gewicht je nu precies rijdt. Je kan hier al aardig snel op verkijken. Laat je transport eventueel wegen om precies te weten te komen met wat voor zware lading je rijdt. 

Aanhangwagen kopen

Van plan om veel gebruik te maken van een aanhangwagen? Een nieuwe aanhangwagen kopen doe je bij spotgoedkopeaanhangwagens.nl. Bekijk verschillende type aanhangwagens en denk goed na welke het beste bij jouw wensen past.

Pin It on Pinterest