Verkeersschool vd Weij

Wat is no cure, no pay?

Geplaatst op

We hopen allemaal dat we niet in een situatie terecht komen dat we een letselschade claim moeten neerleggen bij een tegenpartij. Wat is letselschade?  Dan heeft iemand een ongeluk veroorzaakt of nalatig gehandeld waardoor een ongeluk ontstaan is. Wanneer je letselschade hebt, dan is het fijn om te weten hoe je een claim op een gemakkelijke manier kunt neerleggen bij de tegenpartij. Veel mensen kiezen in dat geval voor een no-cure, no-pay-constructie. Maar wat is dat precies en is het een veilige constructie? Lees snel verder. 

No cure, no pay, is dat echt gratis juridische hulp? 

Veel mensen zijn erg blij dat ze via een no-cure, no-pay-constructie geholpen worden door juridische experts wanneer ze een letselschadevergoeding willen claimen. Ze komen dan bij een letselschadebureau terecht dat hen via de genoemde constructie kan helpen. Gratis hulp denken ze dan. Het letselschadebureau gaat hun zaak oppakken en zorgt uiteindelijk voor de betaling van de letselschadevergoeding. Normaal gesproken krijgt het letselschadebureau de vergoeding voor de bewezen diensten via de verzekeraar. De juridische kosten zijn ingecalculeerd in de schadevergoeding. Op deze manier hoeft het slachtoffer nooit geld te betalen, hij of zij is immers een slachtoffer en hoeft niet ook nog eens een keer op te draaien voor allerlei kosten. 

Maar sommige juridische bureaus rekenen een succes fee. Dit staat dan allemaal wel in de kleine lettertjes beschreven van het contract dat je getekend hebt, maar in een tijd waarin je met zulke juridische zaken bezig bent, heb je niet altijd de kritische blik op de zaak. Wij raden je dus aan dit wel te doen of het anders door een ander te laten lezen. Soms komt het voor dat de succesfee zo hoog is, dat de letselschadevergoeding niet hoog genoeg is om alle kosten te dekken. Dit is natuurlijk een absurditeit. Vraag dus altijd aan een letselschadebureau of ze met een dergelijke fee werken. En als dat zo is, dan raden we je aan om verder te kijken naar een ander bureau of contractueel vast te laten leggen dat je niet met een fee wilt werken. 

Het verschil tussen een letselschade advocaat en een letselschade jurist 

Er bestaat een duidelijk verschil tussen een letselschade advocaat en een letselschade jurist. De eerste mag wel direct een proces voeren in de rechtbank, terwijl de tweede dit niet mag. De tweede heeft altijd een advocaat nodig om een dossier voor de rechter te brengen. In Nederland mag iedereen zich letselschade expert noemen, er bestaan hier geen vaste regels voor. Een jurist die mr. voor zijn of haar naam heeft staan, heeft een rechtenopleiding aan de universiteit gevolgd. Dat is dus wel een beschermde titel. Dergelijke juristen zijn van de soort die je verwacht bij een letselschadebureau. 

Een ander verschil tussen de advocaat en de jurist, is dat de eerste valt onder de Orde van Advocaten en is gebonden aan strikte regels. Als er klachten zijn over de advocaat dan kun je deze bij de orde indienen. Bij een jurist geldt dit laatste niet. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze tips en ga vrolijk en snel de weg op.

Contactgegevens

Via info @ verkeersschool-vd-weij.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden